Dünya’nın En Büyük Biyokütle Santrali İnşa Ediliyor!
Hızla artan nüfusun enerji ihtiyacını karşılamak için gelişmiş ülkelerde mega elektrik enerji üretim santralleri inşa ediliyor. İngiltere dev biyokütle santraliyle yenilenebilir enerji alanında gündeme geldi. İnşası devam eden santralin ayrıntıları haberimizde.
“Yeşilden Gelen Enerji” olarak tanımlanan biyokütle; yenilenebilir ve temiz bir enerji kaynağıdır. Fosil olmayan biyokütle, geleceğin en önemli enerji kaynakları arasında gösterilmektedir. Biyokütle ile elektrik üretimi güneş, rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının gerisinde kalsa da günümüzde hızla gelişim göstermektedir. Bu gelişim aşamasındaki en büyük adım ise İngiltere’nin Dünya’nın en büyük biyokütle tesisi inşa çalışmasıyla geldi.
İngiltere’nin Middlesbrough yakınlarında Tees Yenilenebilir Enerji Santrali inşa ediliyor. Biyokütle ile enerji üretecek olan santralin elektrik üretim kapasitesi ise 299 MW olacak. Yani bu santral 600.000 evin elektrik enerjisi ihtiyacını 24 saat karşılayabilecek kapasitede. Santralde biyokütle yakıt olarak ABD’den ithal edilen ahşap peletinim kullanılması planlanıyor. Biyokütle santralinin devreye girmesiyle her yıl 1.2 milyon ton karbondioksit tasarrufu yapılacak. 650 milyon £’e mal olması beklenen tesite inşaat sırasında 600, tesisin işleme alımı sonrasında ise 100 kişinin tam zamanlı çalışması hadefleniyor.
Ahşap Peletin: Odunların talaş haline getirilmesinden sonra yüksek basınçla sıkıştırılmış ve yakıta dönüştürülmüş hali.
Dünya’nın en büyük biyokütle santrali olacak Tees’in 2019 yılında faaliyete geçmesi ve 2020 yılında enerji üretim hedeflerine ulaşması bekleniyor. Biyokütle santrallerinde yeni bir dönemi başlatabilecek olan projenin finansal çalışmaları da devam etmektedir.
"Biyokütle santralleri hakkında sizlerin düşüncesi nedir? Sizce bu santraller ülkemizde daha çok hangi bölgelerde uygulanabilir?"